Overenskomster er et sjældent syn i cykelbranchen

I Danmark er det ikke udbredt at tegne overenskomst, hvis du er cykelforhandler. Faktisk har under én ud af ti overenskomst på landsplan. Hos Dansk Metal ser man det lave antal som et problem. Et problem, de mener, de ikke alene har ansvaret for at løse.

Foto: Peter Høyer

Gennem overenskomster er cykelmekanikere sikret bedre vilkår. Det indebærer bl.a. pension, sygepenge og overarbejdsbetaling. Uden overenskomst skal de ansatte selv sætte penge af til dette. Foto: Peter Høyer

Af Peter Høyer og Thor Bill

Fåtallet af overenskomster hos cykelhandlere skyldes blandt andet dårlig organisering i branchen og manglende medlemskab hos Dansk Metal. Det mener arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet Christian Lyhne Ibsen. Hos Dansk Metal tager man del af skylden, men anser ikke løsningen på problemet for udelukkende at være fagforeningens ansvar.

“Det er lidt ekstraordinært, at det lige er cykelmekanikerne, det går ud over. Men de har sgu også været sløve til selv at melde sig ind. De har jo ikke villet være i en fagforening.”

Sådan lyder ordene fra Jacob Harris, der er faglig sekretær hos Metal Hovedstaden. Han mener, cykelmekanikere selv skal tage affære for at få bedre arbejdsvilkår. Dette uddyber Christian Lyhne Ibsen.

“Når cykelmekanikerne ikke melder sig ind i Dansk Metal, så er der ikke så mange organiserede. Det betyder, at de ikke har et fagligt pres, de kan ligge på arbejdsgiverne til at tegne en overenskomst,” siger Christian Lyhne Ibsen.

Læs også: Ni ud af ti cykelforretninger har ikke overenskomst

Flere overenskomster vil have afsmittende effekt
Skulle det generelle antal af overenskomster i cykelbranchen blive hævet, vil de virksomheder, der ikke er dækkede, være nødt til at give nogenlunde samme løn- og arbejdsvilkår for at kunne konkurrere om at ansætte medarbejdere. Det mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Laust Høgedahl.

Denne form for afsmittende effekt kan få flere til at tegne overenskomst, men ifølge Christian Lyhne Ibsen er der lang vej for branchen.

“Man siger normalt, at en overenskomst skal have en afsmittende effekt på dem, der ikke er dækket, men det er klart, at når det kun er ti procent, der er dækket, så er den afsmittende effekt ikke så høj,” siger Christian Lyhne Ibsen.